Vem blir headhuntad idag?

Det är inte längre så att det är endast chefer som headhuntas av byråer. Tidigare var det endast toppskiktet som genomgick liknande processer men numera ser världen annorlunda ut. A-zeta consulting jobbar med en mängd olika profiler och kunder med olika behov. En del vill rekrytera arbetskraft öppet medan det finns företag som vill headhunta – eller så kör man en kombination av de båda.

 

Vår vardag går ut på att matcha arbetskraft med arbetsgivare. Det är en oerhört spännande process där ett flertal delmoment inkluderas. I en del fall så headhuntar vi direkt, men det betyder fortfarande en klar och tydlig process. Vi ser en växande skara av rekryteringsprocesser där headhunting används för att identifiera och attrahera sakkunniga och specialister”, säger seniorkonsult Janina Björk.

 

Så hur gör man då som arbetstagare ifall man vill stärka sitt eget varumärke inför nya möjligheter? Egentligen är det rätt enkelt tack vare sociala medier. LinkedIn är en viktig kanal att hålla koll på. Det lönar sig att uppdatera den korrekt och både synas och höras. Det gäller att inte vara passiv utan tro på sig själv, ha god självkänsla och grund att stå på – våga stärka det egna varumärket. Och självfallet handlar det också om att våga nätverka och skapa kontakter. Genom att vara nyfiken på livet så skapar man också nya karriärmöjligheter.

 

“Om du hör att vi ringer upp dig så kom ihåg att det lönar sig att svara – lyssna in och var ärlig från början kring dina egna ambitioner men också rena drömmar och önskningar. Se vad vi kan göra för dig framåt. Vi tar gärna emot din cv till vår databas”, säger Janina.

 

Arbetskraftsbristen nationellt och regionalt växer kraftigt. I en del yrkesgrupper, till exempel inom sjukvård och teknik, kommer vi också att se en topp när det kommer till rekrytering de kommande åren. Även där är headhunting allt mera vanligt.

 

“Headhunting kan vara ett effektivt sätt att identifiera och attrahera relevanta kandidater, men oberoende sätt som kandidaten har blivit involverad i rekryteringsprocessen, krävs grundliga utvärderingar i ett senare skede. Det krävs ett visst kunnande för att kunna genomföra processer med goda resultat. Vi ser att headhunting som rekryteringsmetod har breddats på sistone och kommer att fortsätta öka i volym de kommande åren”, säger Janina.